注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

恋も夢も涙声も生きる全てだった

 
 
 

日志

 
 

印度夢遊(三)  

2010-07-17 03:02:12|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

教育

印度呢邊的教育都是自愿教育,兼收費(除少數公立學校,質量差)。

Ten + Two + Three (10+2+3) pattern

10年基礎教育  primary school ,好似中國小學到初中甘,系全學科ge。

2年分科Intermidiate school,似我地高中。不過人地系真系為左職業發展而分科。而中國高中系為左高考而分班-_-!

3年大學

DONE


Accomendation centre餐廳裡面的waitors都好nice。不斷塞野我吃,問完吃唔吃roti,又問吃唔吃甜品。我已經行走左兩步啦,又成十一點鳥,我話甘夜唔吃啦,距好似好失望甘話“但系我已經幫你拿左出來啦~”見到距甘期待ge眼神印度夢遊(三) - Akira - 明,我唯有jiao埋距。

距叫Nishi,問我系米來自Hongkong,我話唔系,我系mainland china的。距跟住話,平時見到好多來自中國的客人啊,你地個個都好nice!我話,系?

距就話,系呀!malaysia啦,tokyo啦!印度夢遊(三) - Akira - 明

“tokyo系japan架,malaysia都唔系中國架”印度夢遊(三) - Akira - 明

距好驚訝印度夢遊(三) - Akira - 明

“你地都一樣樣!哈哈”

印度夢遊(三) - Akira - 明

  评论这张
 
阅读(60)| 评论(7)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017